Človek včasih potrebuje le domišljijo....in že je tu okusna hrana, pripravljena iz (nekaterim morda) nenavadnih sestavin.
Ena zanimivejših tem so omake. Vsestransko uporabne. Iz milijon različnih sestavin.
Pogledaš v hladilnik, kaj imaš in puuuufff! tu je omaka :)
Zadnjič sem pripravila omako iz jušne zelenjave. Neverjetno. Uporabila sem vso (že kuhano) zelenjavo iz goveje juhe. Peteršilj, zelena, korenje, čebula, česen, koleraba, drobnjak.
Vse skupaj sem dala v lonček. V približno pol decilitra hladne juhe sem zamešala žličko moke (brez grudic) in prilila zelenjavi. Vse sem zmiksala s paličnim mešalnikom.
Postavila sem na štedilnik in zavrela. Malce sem popoprala (sem ljubiteljica popra) in posolila (po okusu, ker je bilo že prej vse malce slano).
Ko je omakca zavrela, sem dodala malce sladke smetane in premešala.
Tadaaam!
In omakca je bila nared.
Uporabila sem jo kot omako za makarone. In za to, da sem prelila pečenko.
Včeraj pa sem si naredila sirovo omako.
Na maslu sem porumenila žličko moke, dodala sem nariban sir (omaka ima boljši okus, če je več različnih vrst sira), premešala, počakala, da se malce raztopi in nato zalila z mrzlim mlekom (predno se iz sira naredi trda kepa). Dodala sem žličko domače vegete, popoprala in posolila. Ob stalnem mešanju sem dodala še sladko smetano. Ko omaka zavre, je nared.
Paše k vsem testeninam.
Meni so najbolj všeč domači njoki s sirovo omako. Z veliko sirove omake. :P
Bogžegnaj! ;)
Ni komentarjev:
Objavite komentar