sreda, 12. marec 2014

Domišljija nikoli ne počiva! :P

Res je, da je moja naloga večinoma skuhati gobovo juho, narediti slastne zrezke v omaki, ...
Vendar bi lahko rekla, da je moje pravo področje ustvarjanja v kuhinji večinoma zelenjava.

Mesojedi ljudje pač nismo tako zahtevni kot so zelenjavojedi :D (malo heca pač mora biti).

Ko slišim, da bodo spet vegetarijanci na obisku, se mi dodatno vklopi domišljija. Zelenjavo, ki jo imam na voljo, si predstavljam v najrazličnejših možnih oblikah, okusih, kombinacijah, ...
Nikoli mi ob tem ni dolgčas. In vedno imam veliko idej. Ljudem je namreč všeč, če dobijo na krožnik kaj novega, še nikoli videnega, nekaj, kar je nastalo spontano, brez recepta, in česar verjetno nikoli več ne bodo jedli. Enkratnost, neponovljivost. Domišljija ima res neverjetno moč.
Sploh se ne spominjam več vseh preizkušenih uspešnih in manj uspešnih domišljijskih receptov. :)

Nekaj pa se jih vendarle spominjam. Malce bom opisala, v kakšno smer moja domišljija ponavadi zagre! ;)

Vsi poznamo skutne štruklje. Kaj pa, ko ti skute zmanjka? Takrat so na vrsti bučni štruklji. Naribana bučka, malce popra in soli. To je to. Pa še barva je noro dobra!





Druga jed jesti brstični ohrovt. Navadno se ga skuha v osoljeni vodi. Včasih ga še polijem s prepraženimi drobtinicami. Tokrat pa je bil na vrsti brstični ohrovt v zdrobovem testu - torej zdrobovi cmoki s presenečenjem - ohrovtom.




Njam njam.
Ker je ostalo kar nekaj že olupljenih luštnih čebulic....so bile na jedilniku tudi čebulice :D
Sicer to ni bila ravno najbolj vegetarijanska jed, ker je bilo vmes tudi malo mesa. Čebulice sem zavrela, jih prepolovila, izdolbla, da sem dobila skledice in notri dala mleto meso. Pokrila sem s tistim koščkom čebule, ki sem ga prej izdolbla. Polila sem še s smetano in jed je romala v pečico. :P



Idej še ni zmanjkalo, ostala je še paprika. In veliko beljaka (bil je ravno pustni dan, cvrli so se krofi in beljak je ostajal). Hm. Torej: pomaščen pekač za mafine, miks paprike in beljaka + začimbe. Nujno sol in poper, čili, česen po okusu. In še kaj, če imate željo.
Super lepa barvna kombinacija.




Pa cvetača. Bolj natančno: cvetačni polpeti ali kakor koli to že imenujemo. Brez moke. Zavrela sem cvetačo. Zavrela sem tudi ovsene kosmiče (in to z nekaj vode, v kateri se je prej kuhala cvetača). Zaradi barve sem dodala še nekaj naribanega korenčka (kar pa ni nujno; zelenjava naj bo po vašem okusu).
Zmešala sem na manjše koščke narezano cvetačo, odcejene nabrekle kosmiče in jajce. V ponvi sem segrela maslo in z žlico oblikovala primerne kupčke - opekla sem z obeh strani.
"Simpl k pasulj!"

Če vam kdaj ostajajo palačinke, si lahko naredite nadev iz blitve. Pripravite jo kot špinačo: dodajte jo na prepražene drobtinice, solite, poprajte,malce sladke smetane in to je to. Po okusu še čili. Odstavite in dodajte še malce skute, lahko sirnega namaza ali pa kisle smetane. Karkoli.
Palačinko prerežite na polovico in iz polkroga oblikujte kornet. Vanj nadevajte vaš nadev.
Zelo lepo pride, če uporabite rdečo in zeleno blitvo - dva različna namaza, dve različni barvi. Prava paša za oči!


 In še in še je domišljije polna skleda!

Bogpožegnej!

Ni komentarjev:

Objavite komentar