Včerajšnji dan je bil kar prijetno kuharsko obarvan :)
Eno zanimivejših področij ustvarjanja v kuhinji je zagotovo zelenjava. Kako s sezonsko zelenjavo nahraniti vegetarijanca?
Zadeva ni tako preprosta, kot se morda sliši. Zelo zakomplicirana pa spet ne. Malce domišljije ne škodi. ;)
Tako so nastajali zeljni zvitki, bučni štrukelj, bučke v pivskem testu, zelenjavni polpeti.
Za zeljne zvitke uporabim zunanje zeljne liste. Velikost mi ni pomembna. Za minutko oprane liste potopim v vrelo vodo in odstranim debel srednji del. Pripravim si nadev iz zelenjave. Na majhne koščke zrežem tisto zelenjavo, ki je trenutno pri roki. Na primer paradižnik + bučke, bučke + korenček + cvetača + brokoli +...
Zelenjavo zmešam z jajcem, popopram, solim. Če imam skuto, jo malo dodam.
Zeljni list razgrnem in namažem, zvijem ter konce zatlačim noter, da vsebina ne uhaja. Zvitke polagam na z maslom pomaščen pekač.
Bučni štrukelj ni nič posebnega. Doma narejeno vlečeno testo razvaljam kot ponavadi za skutne štruklje. Za nadev pa naribam bučke (katere koli), jih zmešam z jajcem, malce posolim in popopram. Za boljši okus dodam še par strokov česna. Štruklje zvijem in kuham.
Če imate veliko buč, bojo odlične tudi bučke v pivskem testu. Pivsko testo je podobno tistemu za palačinke. S to razliko, da namesto mleka uporabimo pivo. Ostale sestavine (jajca, moka, olje in sol) so iste. Pripravimo gostejšo maso, ki jo nato s pivom razredčimo, vendar naj bo testo še vseeno malce gostejše od tistega za palačinke. Bučke operem in narežem približno na pol centimetra debele koščke. Potopim jih v testo in ocvrem v vročem olju, da se zlato zapečejo. Njam!
Ker mi je ostalo nekaj testa, sem vanj vmešala še surovo na koščke narezano čebulo, malce sem popoprala in to ocvrla. Bom zagotovo še daj naredila, ker mi je bil okus všeč!
Za zelenjavne polpete je že mnogo receptov. Jaz vedno uporabim domišljijo. Sprehodim se po njivi in naberem zelenjavo, ki mi pade v oko. Vse nato narežem na koščke, dodam jajce, solim, popram in nato po občutko dodam še nekaj moke. Z žlico polagam majhne kupčke mase na ponev pokapljano z malo olja. Po približno minuti ali dveh jih obrnem in popečem še z druge strani.
Meni so polpeti všeč, če so različnih barv, tako ponavadi uporabim pisano zelenjavo - malo brokolija in pora za zeleno, korenček za oranžno, krompir za rumeno, cvetačo za belo, stebla rdeče blitve za rdečo barvo...
Pa bogžegnaj! ;)
Ni komentarjev:
Objavite komentar